Frågor om skogen inför höstens kyrkoval

 


I februari ställde Naturskyddsföreningens tre länsförbund i Småland ett antal frågor till Växjö stift. Merparten av frågorna fick inget svar. Nu närmar sig höstens kyrkoval och de tre länsförbunden skickar därför ut en skogsenkät till stiftets elva nomineringsgrupper. Vi frågade skogsansvarig Per Jiborn vad han hoppas ska bli resultatet av frågorna till våra kyrkopolitiker.

Varför skickar Smålands tre länsförbund ut en gemensam skogsenkät?

Av flera skäl. Tidigare i år frågade vi Växjös stiftsstyrelse om kyrkans skogsbruk. Vi fick generella svar eller inga alls. Under våren har flera följdfrågor tillkommit och den 21 september är det kyrkoval. Då hoppas vi att nomineringsgrupperna, som utser våra kyrkopolitiker, svarar på frågor om hur de vill att Växjö stifts skogar ska förvaltas.

Dessutom har vår enkät blivit än mer aktuell efter kyrkostyrelsens förslag om hur Göran Enanders skogsutredning ska hanteras höstens kyrkomöte. Kyrkostyrelsen föreslår att kyrkans skogsbruk ska ställas om utifrån andlig, ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Det är bra, men samtidigt slopas alla konkreta mål och ansvaret för omställningen läggs på stiften. Blir förslaget verklighet, är det Växjö stift som även i framtiden beslutar om hur kyrkans skogar i Småland ska brukas. Våra tre länsförbund företräder tillsammans över 13 000 medlemmar och många av dessa vill veta hur deras kyrkliga företrädare tänker agera.

Vilka frågor ställer ni till Växjö stifts nomineringsgrupper?
Enkätens frågor är uppdelade i sex områden och handlar om biologisk mångfald, skogens sociala värden, naturskyddet, hållbara avverkningsnivåer, skogens klimatnytta och egendomsnämndernas roll. Här ställs även följdfrågor, eftersom vi undrar om kyrkopolitikerna har koll på vad som händer i kyrkans skogar. Ett exempel gäller bristen på äldre skog efter vinterstormarna Gudrun och Per. Trots en skev åldersfördelning har arealen äldre skog över 60 år minskat under de senaste tio åren. Ambitionen borde vara den motsatta – det vill säga öka arealen äldre skog, vilket borde innebära mindre omfattande slutavverkningar.

Vad hoppas ni att enkäten ska ge för resultat?
Först och främst att våra kyrkopolitiker sätter sig in i hur stiftets skogar förvaltas. Det är lätt och begripligt att överlåta ansvaret till professionella jägmästare och skogsvaktare. Men våra politiker väljs med ett mandat att styra kyrkan. Om kyrkostyrelsens förslag blir verklighet ökar kraven stiftens kyrkopolitiker. Därför vill vi att enkäten ska bidrar till tydligare uppfattningar i skogsfrågan.

För det andra noterar vi att rösterna från några tusen medlemmar i Naturskyddsföreningen kan väga tungt i valet till stiftsfullmäktige. Deltagandet i kyrkovalet är ganska lågt och bara fyra nomineringsgrupper samlade mer än        5 000 röster i valet av Växjö stiftsfullmäktige 2021. Medlemmar i Svenska kyrkan, som vill se en omställning av kyrkans skogsbruk, kan med andra ord göra skillnad om man röstar på en nomineringsgrupp som vill öka den andliga, ekologiska och sociala hållbarheten i kyrkans skogar.
Till sist hoppas vi att enkäten ska bidra till en närmare dialog med alla kyrkopolitiker som vill samtala med Naturskyddsföreningen. För om det blir stiften som ska ansvara för omställningen av kyrkans skogar, blir det än viktigare med en bra dialog med våra kyrkopolitiker.

Planerar ni något mer inför kyrkovalet den 21 september?
Vi planerar särskilda valmöten kring kyrkans skogsbruk i Jönköping, Växjö och Kalmar. Vi hoppas att kyrkopolitikerna vill möta sina väljare och svara på frågor om kyrkans skogsbruk.

Sedan är vår ambition att sprida svaren på vår enkät om stiftets skogar. Arbetet med att ställa om kyrkans skogsbruk har bara börjat och att mobilisera väljare och väcka debatt inför höstens kyrkoval blir ett bra etappmål på vägen framåt.

  •  Skogsenkäten till Växjö stifts nomineringsgrupper
  •  
Svar om Växjö stifts skogar dröjer
  •  
Smålands länsförbund skriver till Växjö stift
  •  
Slutgiltigt resultat för val till stiftsfullmäktige 2021: Växjö stift

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.