Växjö stift har stort förtroende för hur kyrkans skogar förvaltas, men vill inte svara på konkreta frågor.
Nästan all skog under 60 år är sterila barrmonokulturer där den biologiska mångfalden tynar bort.
Växjö stiftsstyrelse har stort förtroende för hur kyrkans skogar förvaltas idag och inväntar den fortsatta processen med den egna skogsutredningen. Det är budskapet i det korta svar som Naturskyddsföreningens tre länsförbund i Småland fick i slutet av mars. Däremot besvarades inte skrivelsens frågor. Något som fick länsförbundets skogsansvarige att på eget initiativ begära en tillsyn hos kyrkostyrelsen av hur Växjö stifts skogar förvaltas.
Det var den 10 februari som Naturskyddsföreningens tre länsförbund i Småland skrev till Växjö stiftsstyrelse. Under rubriken Låt skogsutredningen gagna samverkan kring natur och klimat, välkomnades kyrkans skogsutredning och frågor ställdes kring kolinlagring och naturskydd i stiftets skogar.
Den 24 mars svarade stiftsstyrelsen att man har stort förtroende för hur kyrkans skogar förvaltas och den dialog som förs med olika lokala intressen. Stiftsstyrelsen är trygg i att ”Naturskyddsföreningen finns med som part i den dialogen och vi har lämnat er skrivelse till egendomsförvaltningen.” I väntan på kyrkomötets beslut i höst om skogsutredningens förslag fortsätter Växjö stift att förvalta sina skogar enligt gällande regelverk.
Länsförbundets skogsansvarige, Per Jiborn, som var med och utformade skrivelsen till Växjö stift var inte nöjd med svaret. Därför lämnade han på eget initiativ in en begäran till kyrkostyrelsen i Uppsala om en tillsyn av förvaltningen av Växjö stifts skogsinnehav. Något som Sveriges Natur berättade om strax före påsk. Naturskyddsföreningen i Kalmar län har kompletterat med några fler frågor till Per Jiborn.
Varför valde du att lämna in en begäran om tillsyn till kyrkostyrelsen i Uppsala?
– I skrivelsen till Växjö stift ställde vi ett antal frågor om skogen som kolsänka och ville veta mer om de skogar som har avsatts för naturvård och sociala värden. Frågorna gäller vad som har gjorts och läget idag. Då finns det inga skäl att invänta kyrkans process med sin skogsutredning. Men tyvärr vill varken stiftsstyrelsen eller ansvariga tjänstemän svara. Samtidigt har min granskning väckt en rad frågor om hur stiftets skogar förvaltas.
Vad då för frågor?
– Främst om hur mycket koldioxid Växjö stifts skogar har lagrat in sedan 2012. Enligt stiftets egna årsredovisningar har bortåt 800 000 ton koldioxid lagrats i kyrkans skogar. Det är väldigt mycket, men om det stämmer borde samtidigt volymen växande träd ha ökat med nästan 15 skogskubikmeter per hektar. Mängden inlagrad koldioxid hänger direkt ihop med volymen växande träd. Men enligt stiftets egna årsredovisningar har virkesförrådet bara ökat med två skogskubikmeter mellan 2012 och 2023. Här är det något som inte stämmer och jag frågar mig om stiftets årsredovisningar går att lita på.
Finns det fler märkligheter?
– Ja, tyvärr. Under förra året ökade virkesförrådet i stiftets skogar med nästan hela den förväntade tillväxten. Det skulle kunna vara sant, om stiftet hade pausat allt skogsbruk. Men tvärtom, avverkades istället rekordmycket under 2024. Det går inte att både äta kakan och ha den kvar.
Varför valde du att lämna in din begäran om tillsyn på eget initiativ?
– Granskningen bygger på många timmars jakt på olika nyckeltal. Sedan har jag stämt av resultatet med olika jägmästare och analytiker på SLU. Jag är övertygad om att det är rätt att begära en tillsyn. Däremot bygger min begäran på många detaljer och är tidskrävande att hantera som ett formellt styrelsebeslut. Det viktiga är att en tillsyn görs. Då var ett eget initiativ den enklaste och snabbaste lösningen.
Vad händer nu?
– Enskilda kyrkopolitiker reagerar nu på länsförbundens skrivelse och min begäran om tillsyn. Det är utmärkt att frågor väcks internt. Det är också mycket viktigt att förstå att för dessa märkligheter ansvarar bara några få personer. Den stora merparten av stiftets kyrkopolitiker, präster och andra anställda har ingen ordentlig insyn och lever i god tro att stiftets skogar förvaltas hållbart.
Länkar:
• Smålands länsförbund skriver till Växjö stift
• Begär tillsyn av Växjö stifts skogsförvaltning
• Begäran om tillsyn av Växjö stifts förvaltning av prästlönetillgångarna
• Bilagor till begäran om tillsyn av Växjö stift
Kommentera