Kunskapsseminarium om ädellöv den 7 – 8 september

Dags för ett nytt kunskapsseminarium på Staby Gårdshotell utanför Högsby.

I början av september är temat ek och andra ädellövträd.

De ursprungliga europeiska löv- och blandskogarna är bland de mest hotade skogstyperna i världen. Idag återstår bara två promille av de ursprungliga lövskogar som en gång täckte Europa. För de ursprungliga blandskogarna är läget något bättre. Här återstår två procent.

Lite överraskande är att de mest urskogslika resterna av dessa tidigare löv- och blandskogar är våra betade hagar med gamla lövträd, blommande busksnår och solbelysta skogsbryn. För tusentals år skapades liknande biotoper av skogsbränder och stora växtätare som visenter, uroxar och vildhästar. Ännu längre tillbaka i tiden fanns även jättehjortar och skogselefanter bland landskapsarkitekterna.

Vad innebär detta för södra Sverige i stort och särskilt för Kalmar län? Vilket ansvar har vi för att värna och återskapa ljusa löv- och blandskogar med gott om äldre träd i olika stadier? Vilka lärdomar finns från andra delar av Småland och Skåne? Är kartläggning av jätteträd en bra metod? Hur har de senaste tusen åren med kungliga ekar och satsning på gran påverkat vår biologiska mångfald? Och hur kan dessa kunskaper användas i arbetet med att ombilda Hornsö ekopark till en nationalpark?

Missa inte heller söndagens naturvårdsinsats då vi planterar en ny generation lövträd i ekoparken.

Här hittar du hela programmet.

Helgen vänder sig både till dig som redan är medlem i Naturskyddsföreningen eller bor i närheten av Hornsöområdet och vill veta mer om eken och andra svenska ädellövträd.

Olika prislappar:

  • 500 kronor betalar du som är medlem i någon av Naturskyddsföreningens kretsar i Kalmar län och den summan inkluderar hela helgen med föreläsningar, måltider och del i dubbelrum.
  • 1 000 kronor är priset för dig som kommer från någon annan del av Sverige eller inte är medlem i Naturskyddsföreningen.
  • 250 kronor kostar lördagens föreläsningar med fika och lunch.

Frågor, information och anmälan: Per Jiborn – per@reslust.org eller 0733 – 74 59 95.

Varmt välkomna önskar Naturskyddsföreningen i Kalmar län tillsammans med Ekfrämjandet.

 

Länktips:

Ekfrämjandet      https://ekframjandet.se

Skattemannen – eketrädets hatare      https://skogshistoria.se/wp-content/uploads/2018/03/%C3%85rsskrift-2000-s-82-93-Per-Eliasson-Skattemannen-eketr%C3%A4dets-hatare.pdf

Ädellövskog för framtiden       https://www.ksla.se/wp-content/uploads/2010/12/KSLAT-2006-5-%C3%84dell%C3%B6vskog-f%C3%B6r-framtiden.pdf

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.