Solig vandring i Våneviks gammelskog

 

Ett tiotal naturvårdsintresserade samlades den 4 juni för att bli guidade av förra årets pristagare av Länsförbundet Naturvårdspris Agneta Andersson och Marit Stigsdotter. Och området visade sig verkligen vara en biologisk helhet värd att kämpa för. Här finns stränder,  klippor, hällmarkstallskog, alkärr, skogspartier som aldrig avverkats, stenbrott och lummiga lövskogsbestånd. Dessutom ”lämningar” från tiden när den röda graniten exporterades till bl. a Tyskland, liksom ”den engelska parken” och ett lusthus.

Här har Agneta och Marit under ca tio år gjort många egna och bekostat andras inventeringar, och (t.o.m. 2021) hittat inte mindre än 144 ”naturvårdsarter” (ett samlingsbegrepp för flera olika klassningar av skydd och rödlistning), bl.a. hasselmus. Man har haft många kontakter med kommunens folk, andra myndigheter, jobbat med juridiska frågor, samarbetat med andra organisationer, dokumenterat och publicerat i media och arrangerat många vandringar, OCH nu troligen äntligen lyckats förhindra exploatering av området. Utförlig information finns på https://vaneviksgammelskog.wordpress.com/

 


Marit och Agneta visar ett bo av hasselmus, en av många rara arter i området.

Nedan visas specialholken för dessa sällsynta möss.

Foton av Staffan Arvegård och Jan Herrmann

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.