Årets naturvårdspristagare är…..

…… Tomas Edmark i Tjust-kretsen!

– för att han sedan många år hängivet och framgångsrikt utvecklat Borsnäs ängar (mellan Edsbruk och Överum).

Tanken var ju att det även i år skulle delas ut vid vår länsstämma, planerad i Vimmerby 19 april, men den är flyttad till sept/okt, så f.n. hoppas vi kunna förära Tomas priset (diplom m.m.) vid det landsomfattande arrangemanget Vilda blommornas dag, som är 14 juni, som traditionsenligt vad gäller Tjust-kretsen sker just i Borsnäs ängar.  Vid höstens länsstämma hoppas vi få höra mer om Tomas arbete. Men även detta styrs så klart av Covid-19-utvecklingen.

Motivering till att utse Tomas:

Tomas har i flera decennier hävdat en större slåttermark med liekraft, och även omgivande utmagrade åkermarker, med slåtterbalk. Han lägger mycken tid på att rensa ängen från grenar och att räfsa ihop höet. Flera rara och slåttergynnade blomster trivs på Borsnäs. Tomas Edmark har en helhetssyn på arbetet på gården; kulturhistoriskt , botaniskt och för fåglarna.

Efter många dagsverken på gården och ängsmarkerna runtom är han synnerligen värd ett naturvårdspris. Dessutom inspirerar han på olika sätt när nya ”slåttergubbar” och dito kvinnor hjälper till på Borsnäs.

Jan Herrmann 

sekr i Länsförbundet och ordf i Priskommittén

Foto: Michael Söderström

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.